Tur til Cognac 2009
Reiseskildring av Ståle
Presidenten hadde tjuvstartet denne turen sammen med noen venner fra Tyskland. De var blant annet på besøk hos Braastad, hos Philippe hvor de fikk smake Henrik Ibsen No.1 og hos Cognacbonden Patrick Boudy, som altså er mannen som ga Bache Gabrielsen innholdet i Tribute.
​
For oss som dro fra Bergen startet turen usannsynlig tidlig med avreise fra Flesland søndag morgen før fuglene hadde kvitret. Bortsett fra at vi holdt på å miste TGVen fra Paris til Angoulême så gikk det meste på skinner. Vi var vel installert i baren på hotellet rundt kl. 1900. Mandag morgen ble en del med på spasertur til Larsen, hvor vi ble møtt den alltid så blide Marie Claire. Hovedbesøkene for dagen var Delamaine og Hine, i Segonzac, hvor vi fikk en fin gjennomgang av husets historie og hvordan Hine lager sin konjakk. Mandags formiddag ble avsluttet med lunsj hos Philippe, og som alltid ble det kjøpt med noen godsaker fra Philippe sin kjeller. Like sedvanlig gikk noen medlemmer over dammen for å kjøpe 70 år gammel Braastad Vieux Superior til røverpris.
​
Tirsdagen startet med en tur til damene (som vi pleier å si), altså huset Ragnaud Sabourin. Her har de noen fantastiske konjakker, og jeg tror ikke det var noen som gikk tomhendt herfra. De fleste sikret seg en Florilége til eventyrpris. Tradisjonen tro hadde vi en fantastisk lunsj på La Cagouillarde. Her er lunsjmenyen:​
​
- Foie gras "half cooked" w/ onion jam, figues chutney and "fleur de sel" from Ile de Rãc
- Home made duck confit with potatoes, white beans and walnut oil
- Grande Champagne icecream with currents in cognac
- Vieux pineau with the foie gras
- Bordeaux Fronsac Moulin des Tonnelles 2005
​
Etter den nydelige lunsjen gikk turen videre til Frapin. Her ble vi tatt i mot av kjellermester Olivier Paultes, som var både engasjert og kunnskapsrik når han dro gjennom utvalget for oss. Vi smakte flere gode konjakker, bl.a en 25 år gammel vintage som for lengst var utsolgt her hjemme, men også tom i konjakk. Vi klarte likevel å få med oss restene av denne tilbake til hotellet. Ettermiddagen ble avsluttet hos Paul Beau, som vi besøkte for første gang. Det var et flott hus med nydelige uteområder. De var de svært hyggelige og tok i mot oss på aller beste måte, og kunne til sist forsikre oss om at de hadde nok av deres Borderies Extra Vieilles på lager til å forsyne oss i ti år. Vel, de gikk tom året etter, så de hadde nok ikke regnet med vårt forbruk.
​
Onsdag var en slags «fritt valg dag», og noen valgte å ta det med ro på hotellet. Om morgenen var det noen som dro og besøkte Estève, huset som skulle gi ut den kommende Dugnad. Etter lunsj ble det for de som ønsket det en tur til Leopold Gourmel, hvor kjellermester Simon Jerry øste av sin kunnskap.
​
Før lunsj torsdag var det ganske mange som ble med til Hennessy for en omvisning der. Her ble vi tatt med gjennom produksjons- og lagringslokaler før vi endte opp i de store og flotte salgslokalene. En titt på den sjukt dyre «Siecle» hørte nødvendigvis med til turen her. Etter en felles lunsj i nærheten av Francois 1er spaserte vi opp til Bache Gabrielsen, hvor vi, som alltid, fikk en flott mottakelse. Litt ekstra for turen i år var at vi denne gang tappet vår egen jubileumskonjakk: HCC 2009. Etter tapping og smaking hos Bache var det noen som fortsatte smakingen på hotellet, mens andre tok det med ro til kveldens store høydepunkt. Vi var nå 66 medlemmer og venner totalt, og i tillegg hadde vi invitert 8 kjellermestre og huseiere til en 7-retters middag på restauranten La Ribaudiêre. Maten og drikken her var helt utrolig bra, og vi fikk hadde i tillegg «førpremiere» på Bache Bagrielsen Borderies. Det ble en særdeles hyggelig kveld med god stemning og en gedigen suksess. Her er menyen fra vår 7-retters middag:
​
- Cognac and 3 toasts for the aperitif.
- The egg prepare with green asperagus and morel.
- The smoke sturgeon, with herring caviar and potatoes blinis.
- The seabass from the Cotiniere with black truffles.
- The loin of lamb with fresh herbs, and the stuffed Niçois.
- The brie of Meaux stuffed with black truffles from Jarnac.
- The gold ingot chocolat and caramel.
- Wine included.​
​
Fredag var vår siste dag med offisielt program, og vi startet om morgenen med en tur til Allary Tonnellerie. Her fikk vi se hvordan de lagde tønner, helt fra begynnelsen av og til en ferdig tønne. Det var en utrolig teknikk de hadde med store fatene, og svært lærerikt å se. Etter omvisningen på tonnelleriet så gikk turen videre til siste Cognachus: Chateau de Montifaud. Her ble vi tatt i mot av nåværende eier Michel Vallet og hans kone Catherine. Vi fikk en fin omvisning og presentasjon av deres hus og fikk smake litt forskjellige konjakker. De fleste kjøpte med seg noe derifra.
​
Lørdag var det passe tidlig opp for å ta lokaltoget til Angoulême og TGV videre til Paris. De fleste ble i Paris et ekstra døgn før turen gikk hjem søndag ettermiddag.
​
Se flere bilder fra turen her.