top of page

Historie

Hilton Cognac Clubs historie og bakgrunn.

D e n   s p e d e   b e g y n n e l s e

2009-02-20%2011.11_edited.jpg

Klubben ble impulsivt etablert/stiftet 05.03.1999, med 8 medlemmer.
Hilton navnet stammer fra "økenavnet" på standarden på brakkekontorene vi bodde i på det tidspunktet.
I starten var vi bare en "fredagsloddklubb", hvor 1/2 flaske Bache Gabrielsen XO fikk ny eier. Loddene var (og er) relativt dyre, og overskuddet forvaltes og brukes i.h.t. klubbens lover.
Møtene våre blir som regel avholdt på
Femte i ANDRE bar, gjerne i Varg Veums hjørne.

 

 

I starten av klubbens historie hadde vi et bilde som ble benyttet som "maskot. Det var Naomi Campbell avbildet med et glass Cognac og lite annet. Selv om bildet var uskyldig og estetisk vakkert ble bruken av dette etterhvert faset ut basert på endrede normer. 

T u r   t i l   C o g n a c   2 0 0 0 ​

Vår første tur til Cognac ble høsten 2000. Da var Christian (Bache-Gabrielsen) vår vert! Helt fantastisk program med bl.a. en uforglemmelig lunsj, og en leksjon på Universite Internationale des Eaux de Vie et Boissons Spiriteueses.
Christian har siden vært vår Cognac-mentor.
Etter en og en halv dag med Bache Gabrielsen, hadde mange fått nok, men de fleste ble med til Braastad, hvor vi hadde en fin omvisning med Antoine og Richard. Noen ganske få var med til Remy-Martin og Otard. Les fullt referat fra turen
her.

En   l i t t   a n n e r l e d e s   t u r

​​​​I januar 2001 hadde vi en tur Askøy rundt med KNM Skjold. Det gikk unna i 50 Knop + Heftig!! KNM Skjold fikk en mahogni planke fra salongbordet på gamle KNM Skjold, samt en flaske Bache-Gabrielsen XO i gave fra Hilton Cognac Club.​

T u r   t i l   C o g n a c   2 0 0 2

25. oktober 2002, markerte Presidenten sin 50-års dag på Chateau Chesnel. Alle medlemmene var invitert, og det var også alle norskættede cognacbaronene. Drikke for kvelden var fra gitte Cognachus.
Omvisning på respektive Cognachus hadde vi også: Det ble arrangert besøk hos Leopold Gourmel/Jon Bertelsen, med Oliver Blanche som guide. Videre hos Larsen, men brødrene var i Cannes, så Lisbeth og Marie-Claire tok seg av omvisning/smaking. Hos Bache Gabrielsen var det Christian, Jean-Philippe og Ingrid som var verter, og hos Braastad sto Antoine og Richard for omvisning, inklusive besøk på Chateau Triac med Pineau smaking.
På samme ture
n ble Notre tonneau lansert, i privat regi av Jan Roger og Rune Refsdal. Dette medførte at HCC fikk rev i seilet, og gikk til innkjøp av HCC 2005. Les fullt referat fra turen her.

H C C   2 0 0 5   b l i r   t i l

Som nevnt tidligere var det det private initiativet til Jan Roger og Rune som gjorde at også HCC besluttet ”lage” sin egen konjakk. I januar 2003 ble HCC 2005 kjøpt av Philippe (Braastad) i anledning HCCs 5-års jubileum. Det var en tønne konjakk (345 liter) ren Fins Bois fra 1995. Vi delte opp tønnen i aksjer etter modell av Notre-tonneau, og solgte aksjene blant medlemmer og venner. Du kan lese mer om denne konjakken her.

B e r g e n   C o g n a c   X O   b l i r   t i l

Vi hadde en stund hatt planer om en egen klubbkonjakk, allerede før vi kjøpte HCC 2005, og vi hadde vært i kontakt med flere Cognachus. Kim (Birkedal-Hartmann) kom med forslaget om at vi kunne etablere Bergen Cognac. Dette ble luftet i klubben og medlemmene var enige om dette var det riktige å satse på. 26. mai inngikk HCC avtale med Nicolas (Mahe de Berdouare, importøren), og Kim om å lansere en konjakk for Bergen by.
Tidlig i juni 2003 smakte noen fra klubben, Kim og Philippe (Braastad) frem konjakken med utgangspunkt i et utvalg som Philippe hadde valgt ut. Etterpå hadde vi (som vanlig) en fortreffelig lunsj på terrassen til Philippe. Prototypen av Halvdan Extra Gammel var også på menyen denne dagen. Du kan lese mer om Birkedal Hartmann Bergen XO
her.

B e r g e n   C o g n a c   X O   k o m m e r   p å   m a r k e d e t

​Konjakken vår ble altså til Bergen Cognac XO, som kom på markedet 1. november 2003.
Det ble markert på Bergen rådhus, hvor Bergen by fikk flaske nr. 00001, overlevert til den nyutnevnte Ordfører Friele. Om kvelden ble den presentert på Femte i ANDRE.
Vår provisjon/fortjeneste på salget går til en veldedig organisasjon som blir valgt av medlemmene.  Frem til 2011 fikk "Barneklinikken" (øre, nese, hals) provisjonen, og fra 2012 er det Barnekirurgisk avdeling og Barne og Ungdoms psykiatrisk avdeling ved Haukeland Sykehus som deler på provisjonen.
Pr. 1 november 2015, har salget av Bergen Cognac XO donert NOK 357.000,- (etter skatt) til veledighet. Da er NOK 10.000,- for salg av literflaske nr. 00001 som klubben fikk av Birkedal Hartmann inkludert, samt noen kroner fra ”overskudd” på ”Dugnad”.
Siden lanseringen har vi årlig hatt en markering av Bergen Cognac XO på Femte i ANDRE den 1. november, og vi har fått plass på veggen der Femte i ANDREs 10 viktigste dager i året er preget. Kim tok turen til Bergen for selv å være med på 5-årsmarkeringen.

S t o r s m a k i n g   2 0 0 4

6. februar kom Kim og Nicolas på besøk med foredrag og smaksprøver på både viner og Birkedal Hartmanns konjakker.
Vi hadde fått låne Engelen på Bryggen, og hadde lokalene eksklusivt for klubben fram til kl. 22. Da hadde vi gratis entré til å forbli på Engelen, alle 55 som var med på seansen.
Smakingen med Kim og Nicolas var veldig vellykket, og 13. mars inviterte vi Antoine (Braastad), som da var i Oslo, over fjellet til Bergen. Vi fikk igjen låne Engelen av resturantsjefen, og vi ble denne gangen 60 entusiastiske tilhørere, og smakere av hele paletten til Braastad (den gang).

T u r   t i l   C o g n a c   2 0 0 4

Vi var på felles tur i november 2004. Her startet vi med en kjapp spasertur fra Hotel le Valois til Bache-Gabrielsen hvor det ble foretatt tapping av den første ”Dugnad”-cognacen.
Deretter ble det, for omtrent halve følget, en spasertur til Larsen, med smaking av en rekke ulike cognacer. Vi var alle tilbake for smaking hos Christian senere på dagen.
På dag to besøkte vi Louis Royer, og etter en lang presentasjon og omvisning i fantastiske lokaler, med cognac-tønner så langt øyet kunne se, ble det smaking på Louis Royers cognac. Etter en fantastisk 5-retters lunsj på
La Cagouillarde ankom vi Leopold Gourmel og fikk en omvisning der.
Tredje dag dro vi til Braastad hvor vi fikk en (kjapp) gjennomgang av destilleringsprosessen og påfølgende omvisning inne, hvor vi fikk smake på den 70 år gamle Vieux Superior – det var vel ingen som gikk tomhendt derfra.
Deretter gikk vi over dammen til Birkedahl-Hartmann, hvor vi inntok lunsj hjemme hos Phillipe – veldig intimt og koselig. Etter lunsj var det selvsagt smaking. De av oss som ønsket det var så heldige å få tappet en liter 50 år gammel Grande Champagne til røverpris! Fullt referat fra turen finner du
her.

B e r g e n   C o g n a c   X O   f e i r e r   1 - å r s d a g

1. november, "Bergen Cognac'ens Dag", var importøren av Bergen Cognac XO (Nicolas) og presidenten av HCC oppe på Barnepsykiatrisk avdeling og overleverte 2 sjekker fra HCC's fortjeneste på salg av Bergen Cognac XO.​ En for salg over disk på Vinmonopolet (31.000,-) og en for salg av liter flaske nr. 00001 (10.000,-).​

Barnepsykiatrisk var representert ved klinikksjef Robert Bjerknes og avdelingssekretær Else Margrethe Nilsen, som etter overlevering viste oss rundt på avdelingen. Midlene vi gir blir (uavkortet) brukt til velferd for barna.


Om kvelden ble 1-års dagen markert på Femte i ANDRE, og vi var 40 gjester som nøt "BURSDAGSBARNET".
Hans Bru hadde også invitert BT og Radio 1, som begge gjorde artikler på produktet og våre gaver.

H C C   2 0 0 5   t a p p e s

HCC 2005 ble tappet 1. april av oss hos Philippe (Braastad) og Kim (Birkedal-Hartmann), og sendt til Norge.  Konjakken, som var en ti år gammel ren Fins Bois ble godt mottatt, til tross for dens unge alder. Du kan lese mer om HCC 2005 her.

T u r   t i l   C o g n a c   2 0 0 6

På vår fellestur til Cognac høsten 2006 besøkte vi: Bache Gabrielsen, Larsen, Jenssen, Louis-Royer, Birkedal Hartmann, A.E. Dor og cognac bonden Alain Ranson. Det var flere uforglemmelig øyeblikk på denne turen, og medlemmene trekkerspesielt frem den entusiastiske og kunnskapsrike Espen Schullerud hos Jenssen som gav oss innsikt også i prosessen før lagring, Den herlige gjennomføringen av Jaques når vi beskte A.E. Dor, og ikke minst møtet med Alain Ranson. Fullt referat fra turen finner du her.

F e m t e   i   A N D R E   m o t t a r   H i l t o n - f j ø l a

I bygget hvor Hilton Cognac Club ble stiftet (Hilton) har det alltid hengt en stav fra en cognactønne med et gullskilt hvor logoen vår var inngravert. I mars 2007 overrekker HCC denne tønnestaven som gave til en av våre nærmeste samarbeidspartnere: Femte i ANDRE bar. Det er her medlemmene som oftest samles nå og her har den fått æresplass på veggen.

G u l l C o g n a c   b l i r   t i l

På vår markering av Bergen XO den 1. november 2007 satt de fremmøtte og koste seg med noen gode konjakker og en pils. Hansa Bryggerier hadde i anledningen Branns seriegull gitt ut GULLøl. Noen av medlemmene hadde fått en slik flaske på bordet da det med ett gikk opp for oss hva vi måtte gjøre: Vi måtte få utgitt en GULLcognac. Etter sju intense uker fikk vi levert et ganske så unikt produkt på vinmonopolet. Les mer om denne spesielle konjakken her.

T u r   t i l   C o g n a c   2 0 0 8

3 medlemmer dro på tur våren 2008. I tillegg til å besøke noen konjakkhus var hensikten å pusse opp presidentens hus. Vi hadde, av forskjellige praktiske grunner, flere besøk hos Philippe (Braastad). Og her ble Philippe blant annet gjort oppmerksom på at vi var på jakt etter en tønne cognac for å videreføre tradisjonen etter HCC 2009. Han forstod også at vi likte gammel Borderies godt.
Vi hadde også en VIP tur hos Hennessy med nyansatte Synne fra Narvik som guide. Ellers besøkte vi Davies ute på landet, og cognac bonden Patric i Verrieres. Fullt referat fra turen finner du
her.

H C C   2 0 1 4   b l i r   t i l

Bakgrunnen for HCC 2014 er litt morsom. Det begynte på overstående tur når vi smakte noe lignende, og ut på høsten 2008 fikk vi tilbud om å kjøpe en 40 år gammel Borderies. Vi sa oss interessert og fikk tilsendt en prøve. Den ble smakt av medlemmene på et møte, og selv om den var 54 % falt den i smak. Tønnen ble kjøpt, og 300 liter ble delt opp i 300 aksjer som ble lagt ut blant medlemmene. Etter at alle hadde fått mulighet til å kjøpe 4 hver, ble resten lagt ut på det "åpne markedet". Nå er aksjene fordelt på 90 eiere.

H C C   2 0 1 4   k j ø p e s   o g   l a g r e s   h o s   P h i l i p p e   B r a a s t a d

Det er ennå en stund til HCC 2014 skal tappes, men tiden som gjenstår minker for hver dag. Philippe har hatt HCC 2014 på lagring siden den ble kjøpt høsten 2008. Den holdt 54% da og holder rundt 45% I dag. Den skal ned I 40% til våren neste år.

Se for øvrig informasjon om konjakken på egen side her. Siden vil bli oppdatert med ujevne mellomrom frem mot tapping i 2014, da vi igjen arrangerer felles tur til Cognac.

T u r   t i l   C o g n a c   2 0 0 9

Vi arrangerte også felles tur i 2009. Her tappet vi blant annet vår 10-års jubileumskonjakk; HCC 2009. Du kan lese mer om denne konjakken her.
Vi besøkte Birkedal Hartmann (lunsj), Delamaine, Hine, litt uoffisielt hos Braastad, Ragnaud-Sabourin (damene), Frapin, Paul Beau, Leopold Gourmel/Jon Bertelsen, Hennessy, Bache-Gabrielsen, Chateau de Montifaud.
Vi var 66 fra Norge (medlemmer og venner), samt 8 kjellermestre på en himmelsk 7-retters avslutningsmiddag på gourmetrestauranten La Ribaudière (www.laribaudiere.com). Fullt referat fra turen finner du
her.

S t o r s m a k i n g   a v   T e s s e r o n   2 0 1 0

​I april 2010 fikk vi fagmann og Tesseronentusiast Olaf Halland til å holde en storstilt smaking for HCC. Olaf ga en oss en god presentasjon av huset, og vi smakte oss gjennom hele produktlinjen til Tesseron, fra VSOP til Extreme. Klubben sponset den dyreste konjakken, mens Bergen Hotel sponset de andre drikkene slik at vi fikk alt til kostpris. En mer utfyllende artikkel om smakingen finner du her.

T u r   t i l   C o g n a c   2 0 1 1

​På fellesturen i 2011 hadde de fleste med seg følge, og det var da også mange som valgte å ta en dag i Paris, både på vei ned og på vei hjem igjen. For noen ble det derfor færre dager i Cognac. Vi besøkte Birkedal Hartmann (hos Philippe), Tesseron, Bache Gabrielsen, Delamain og Braastad. Fullt referat fra turen finner du her.

S t o r s m a k i n g   m e d   J o n   B e r t e l s e n

​Etter å ha forsøkt å få i stand en smaking med Jon Bertelsen, for HCC, i flere år, lyktes vi endelig i november 2012. Jon Bertelsen hadde med seg ti ulike sorter for oss å smake på, edle dråper alt sammen. Jon holdt et svært entusiastisk foredrag og stemningen var veldig god hele kvelden. Vi var 34 personer til stede, inkludert tre gjester.

R e l a n s e r i n g   a v   B e r g e n   X O

Selv om Bergen XO er en av bykonjakkene som selger best, så har HCC - av ulike årsaker - besluttet å relansere denne konjakken: Ny smak og ny flaske. Vi håper å få dette i orden til Bergenskonjakkens 10-års jubileum 1. november i år, men foreløpig er det usikkert hvorvidt tiden strekker til. Mer informasjon vil komme etter hvert som prosjektet skrider frem.

C o g n a c   E x p o   2 0 1 3

Cognac Expo 2013 er over, og det var et fantastisk arrangement. Flere interessante, og for mange av oss, nye bekjentskaper. Den mest spennende var for flere av oss Maxime Trijol. De kunne tilby en smakspalett av sju ulike konjakker, og de fleste fra HCC smakte seg gjennom alle sju. Vi likte konjakken så godt at vi like godt avtalte å besøke Maxime Trijol på neste tur.

En annen nyhet på cognac Expo var at vår egen Bergen XO var presentert med ny smak. Den offisielle relanseringen blir fredag 1. november på Femte i Andre, men på Cognac Expo 2013 kunne man altså smake den. Den nye utgaven av Bergen XO er nå å få på flere vinmonopol, og på vinmonopolet.no, med bestillingsnummer: 9931601.

B e r g e n   X O   1 0   å r

Gratulerer til Birkedal Hartmann og gratulerer til Hilton Cognac Club! Bergen XO fylte 10 år og ble behørig feiret på Femte i Andre 1. november. I anledning den store dagen ble Bergen XO presentert med ny smak og en ekstra etikett for å synliggjøre nettopp dette. Det var mange gjester til stede på Femte i Andre denne kvelden, og ekstra hyggelig at så mange fikk smake på den nye blandingen av Bergen XO.

Tradisjonen tro ble også overskuddet av salg gitt til veldedige formål i Bergen.

bottom of page